Trage besluitvorming, een gebrek aan consensus en hoge kosten werken VvE’s tegen in hun pogingen om te verduurzamen. In november gaf Minister de Jonge aan dat onder anderen de 70% eis bij besluitvorming een groot probleem is: “We moeten op een één of andere manier dat 70%-criterium omlaag te krijgen.” Naast dat het bereiken van consensus een probleem vormt, is de financiering van de verduurzaming een ander veel voorkomend struikelblok. Om deze problemen te tackelen en de verduurzaming van VvE’s te stimuleren, gaat er vanaf 2023 een nieuwe subsidieregeling van kracht: de Subsidieregeling Verduurzaming Vereniging van Eigenaren (SVVE).
De nieuwe subsidieregeling
De Subsidieregeling Verduurzaming Vereniging van Eigenaren (SVVE) gaat de Subsidie Energiebeparing Eigen Huis (SEEH) vervangen. Vanaf 1 januari 2023 gaat deze nieuwe regeling van kracht, met een looptijd van circa 5 jaar. Voor deze nieuwe regeling komen uitsluitend (gemengde) Verenigingen van Eigenaars (VvE’s), wooncoöperaties en woonverenigingen die hun gebouw of gebouwen willen verduurzamen, in aanmerking.
Het doel van de subsidie is het versoepelen van het aanvraagproces, zodat er op grotere schaal gebruik zal worden gemaakt van de regeling. Hierbij is een van de grote aanpassingen dat er in de SVVE nog maar 1 verduurzamingsmaatregel genomen hoeft te worden om in aanmerking te komen. Dit in tegenstelling tot de eerder vereiste twee maatregelen die genomen moesten worden bij de SEEH. Bij Energiek zien we vooral het bereiken van consensus over de plannen en de financiering voor oponthoud zorgt. Daarom bieden wij procesbegeleiding aan, om zo met ons expertise het proces te versoepelen en uw VvE snel, efficiënt en zonder zorgen te verduurzamen.
Hoeveel subsidie is er en waar kom ik voor in aanmerking?
De hoogte van de subsidie is afhankelijk twee factoren. Allereerst is er de mogelijkheid om de subsidie aan te vragen voor advisering en ten tweede voor de daadwerkelijk te nemen verduurzamingsmaatregelen. Een aanvraag kan bestaan uit 1 of beiden onderdelen. Hierbij is het van belang dat de maatregelen die uiteindelijk genomen worden, alleen in aanmerking komen voor subsidie als deze worden genomen op basis van een professioneel advies.
Afhankelijk van welke energiebesparende maatregel, verschilt de hoogte van de subsidie. Bij Energiek kunnen wij eenvoudig door middel van maatwerk advies voor u inzichtelijk maken voor hoeveel subsidie u in aanmerking komt. Hierbij gaat het in de basis vaak om een subsidie van circa 20%-30% van de investeringskosten. Hierdoor wordt verduurzamen voor veel VvE’s ineens een stuk aantrekkelijker.
Het totaalbedrag wat vrij is gemaakt voor deze subsidie is circa 48 miljoen euro. Hiervan is verreweg het grootste deel bedoeld voor het energetisch advies en de hieruit voortvloeiende verduurzamingsmaatregelen, namelijk 47,8 miljoen. Het overige bedrag is specifiek vrijgemaakt voor oplaadpunten van elektrische auto’s. In de onderstaande afbeelding staan de beoogde velden van investeringen van de Subsidie Verduurzaming voor Verenigingen van Eigenaars (SVVE) aangegeven.
Advisering
De onderstaande drie onderdelen komen in aanmerking voor de verschaffing van subsidie:
1. Energieadvies
2. Energieadvies in combinatie met procesbegeleiding
3. Energieadvies in combinatie met het opstellen van een Duurzaam Meerjaren Onderhoudsplan (DMJOP)
In alle drie deze onderdelen kan Energiek u ondersteunen bij zowel de aanvraag van de subsidie, als de te leveren diensten en producten.
Investering
De investering kan zoals al eerder benoemd al vanaf één maatregel worden aangevraagd. Hierbij zijn er verschillende opties en combinaties van deze opties mogelijk. Zo kunnen er isolerende maatregelen in combinatie met aanvullende energiebesparende maatregelen worden genomen. Ook kan er worden gekozen voor bijvoorbeeld isolatie in combinatie met een duurzame warmteoptie in de vorm van een warmtepomp of een zonneboiler. Bovendien is er subsidie voor een zeer energiezuinig pakker (integraal pakket inclusief bonus), eentueel bouwbegeleiding en alles wat er nodig is om dit te realiseren.
Iedere VvE is uniek en om tot de meest efficiënte verduurzaming te komen is er maatwerk advies nodig bij het samenstellen van de maatregelen.
Hoe nu verder?
Aangezien het verduurzamen van iedere VvE weer anders is, is het van belang dat allereerst de huidige staat van de woningen in kaart wordt gebracht. Vervolgens brengen wij de wensen en eisen van de bewoners duidelijk in kaart. Gebaseerd op deze input leveren wij een maatwerk advies aan. Bij Energiek werken wij altijd drie verschillende scenario’s uit, welke vervolgens voorgelegd worden aan de VvE. Bij het uitwerken van de scenario’s wordt er altijd gezocht naar creatieve en innovatieve oplossingen om tot de optimale verduurzaming te komen.
Als er een keuze is gemaakt, dan is het mogelijk om de subsidieaanvraag in te dienen en het de voorbereidingen te gaan treffen voor de realisatie. Bij Energiek zijn wij flexibel in welk deel wij van de verduurzaming oppakken. Soms is dit alleen een maatwerk advies en soms begeleiden wij trajecten van a tot z, dus een maatwerk advies gecombineerd met proces-en projectbegeleiding.