Veel VvE’s verduurzamen nog niet vanwege diverse obstakels. Zowel financieel, organisatorisch als praktisch. Hieronder de grootste knelpunten én oplossingen.
Financiële zorgen en investeringsangst
Veel VvE-leden vrezen voor hun portemonnee. Vaak denken mensen bij verduurzaming ook aan hoge kosten en zijn ze bang voor een verhoging van de maandelijkse bijdrage. Vaak weigeren vooral oudere bewoners of verhuurders om lange-termijninvesteringen doen.
Veel VvE’s weten niet dat er subsidies en leningen beschikbaar zijn. Maak deze opties inzichtelijk. Zo is er de SVVE-subsidie voor bijvoorbeeld isolatie en zonnepanelen. Daarnaast verlaagt verduurzaming ook aanzienlijk de energiekosten.
Voorbeeld: Een VvE investeert in dakisolatie en HR++ glas, waardoor de energierekening daalt en de servicekosten nauwelijks stijgen.
Gebrek aan kennis en expertise
Besturen en beheerders hebben vaak onvoldoende technische en financiële kennis om verduurzaming daadwerkelijk in gang te zetten en goed te begeleiden zodat de juiste beslissingen worden genomen.
Het is verstandig om u te laten informeren en begeleiden door een bedrijf die de expertise heeft en die dit complexe proces begeleidt en begrijpt. Zo stellen wij een Maatwerk Energieadvies op. Een goed onderbouwd plan geeft inzicht in de meest rendabele maatregelen.
Voorbeeld: Energiek vastgoed presenteert tijdens de ALV meerdere verduurzamingsscenario’s met duidelijke overzichten over de kosten en maatregelen.
weerstand en meningsverschillen
Binnen VvE’s zijn er vaak tegenstrijdige belangen:
Bewoners vs. verhuurders
Jonge kopers vs. ouderen
Mensen die al duurzaam wonen vs. mensen die het niet belangrijk vinden
Het kan helpen om de individuele voordelen te benadrukken, zoals het wooncomfort, lagere energiekosten en waardestijging. Daarnaast kunt u voorafgaand aan de Algemene Ledenvergadering (ALV) al gesprekken voeren met kritische leden en daarmee een draagvlak creëren voor de ALV.
bureaucratie en trage besluitvorming
Voor verduurzaming moeten VvE’s een meerderheid (of soms 2/3e meerderheid) van de stemmen halen, wat vaak leidt tot uitstel en eindeloze discussies.
Tijdens de vergadering is het belangrijk dat deze strak geleid wordt. Voorkom dat discussies te lang doorgaan en focus op het nemen van besluiten. Een stapsgewijze besluitvorming kan ook helpen. Dus eerst een principebesluit nemen en daarna de details verder uitwerken.
Voorbeeld: Eerst stemmen over de intentie om te verduurzamen, daarna pas over de financieringsopties.
angst voor overlast en uitvoering
Bewoners vrezen vaak voor hinder door verbouwingen, zoals geluidsoverlast of werkzaamheden die weken duren.
Wat hierin kan helpen is een heldere communicatie en verwachtingsmanagement. Geef updates over de planning en aanpak en zorg voor een goede planning met minimale overlast.
Voorbeeld: In plaats van maandenlange verbouwingen kiest een VvE voor een aanpak per portiek of verdieping, zodat niet alle bewoners tegelijk overlast hebben.
Wilt u hulp bij het overkomen van deze obstakels? Werk dan samen met Energiek Vastgoed. Wij kunnen veel uit handen nemen. Neem gerust contact met ons op!
Gepubliceerd op 6 maart 2025