De Wet natuurbescherming (WNB) vormt het schild dat alle inheemse flora en fauna in Nederland beschermt. Deze wet waarborgt hun voortbestaan en biedt extra bescherming aan bepaalde soorten, vooral vogels en vleermuizen, hun nesten en hun schuilplaatsen. Dit betekent dat er bij de verduurzaming van uw VvE bij bepaalde maatregelen onderzoek zal moeten worden gedaan naar Flora en Fauna. Gebeurt dit niet? Dan wordt de bouw stilgelegd en kunnen er fikse boetes worden gegeven.
Het Flora- en Fauna-onderzoek: Een Noodzakelijke Stap
Bij veel verduurzamingsprojecten van VvE’s is een Flora- en fauna onderzoek een noodzakelijke stap om te nemen. De eerste stap in dit onderzoek, dat vaak al begint in de verdiepingsfase, kan uitgevoerd worden via een QuickScan Flora en Fauna. Deze eerste verkenning onthult potentiële aanwezigheid van beschermde soorten in en rond het gebouw. Het onderzoekt de relatie tussen deze soorten en de voorgenomen werkzaamheden en identificeert eventuele vervolgstappen. Indien de QuickScan demonstreert dat de geplande werkzaamheden binnen de grenzen van de WNB vallen, kan er een ontheffing aangevraagd worden. Indien blijkt dat er beschermde diersoort aanwezig zijn, dan moet u ervoor zorgen dat er ‘vervangende woonruimte’, is voor de dieren.
Wanneer is een Flora- en Fauna-onderzoek verplicht?
Het is afhankelijk van de verduurzamingsmaatregelen die de VvE wil nemen of uw VvE wel of niet een Flora en Fauna onderzoek uit moet laten voeren. Dit kan al blijken uit de eerste QuickScan of uit bijvoorbeeld het Maatwerk Energieadvies wat u uit laat voeren door een erkend Energieprestatieadviseur.Ook is het mogelijk dat u aan de hand van uw Meerjaren Onderhoudsplan (MJOP) al weet dat er groot onderhoud aan zit te komen aan de schil van uw VvE gebouw.
Twijfelt u of uw VvE een Flora en Fauna QuickScan uit moet laten voeren? Neem vrijblijvend contact op voor een gratis adviesgesprek met een van onze gecertificeerd energieprestatieadviseurs.
Vleermuizen: De seizoensgebonden uitdaging
Bijzondere aandacht verdient het vleermuizenonderzoek.
Indien de QuickScan aangeeft dat vleermuizen niet kunnen worden uitgesloten,
volgt aanvullend onderzoek. Dit onderzoek, dat zich beperkt tot de periode
tussen april en september, evalueert de aanwezigheid en impact van vleermuizen
op het gebouw. Timing is essentieel, aangezien het proces van
ontheffingsaanvraag pas na dit onderzoek kan starten. Het onderzoek heeft een
minimale doorlooptijd van 25 weken. Een proactieve aanpak is daarom
noodzakelijk om tijdig te voldoen aan de wetgeving en plannen zonder onnodige
vertraging te realiseren.
Hoe nu verder?
In het streven naar duurzaamheid kunnen VvE’s niet voorbijgaan aan de rol van het Flora- en fauna-onderzoek. De Wet natuurbescherming biedt een noodzakelijk kader om de inheemse flora en fauna te beschermen en te behouden, zelfs te midden van grootschalige verduurzamingsinspanningen. Tijdige planning, QuickScans en aanvullende onderzoeken zorgen ervoor dat deze inspanningen niet alleen milieuvriendelijk zijn, maar ook voldoen aan de wetgeving. Dit resulteert in een balans tussen mens en natuur.
Behoefte aan een vrijblijvend en gratis adviesgesprek over wat de Wet Natuurbescherming voor voor uw VvE kan betekend? Neem via het onderstaand formulier contact met ons op voor een gratis adviesgesprek.