Het MJOP voor de VvE: alles wat u moet weten

Meer dan de helft van de VvE’s spaart te weinig voor het onderhoud en dit kan leiden tot achterstallig onderhoud, zo blijkt uit onderzoek van de Rijksoverheid. Het probleem met achterstallig onderhoud is deels onzichtbaar, waardoor er bij veel VvE’s lang wordt gewacht totdat er wordt ingegrepen, met alle gevolgen van dien. Pro actief onderhoud veranderd in reactief onderhoud, met vaak hoge kosten tot gevolg. Ook kan het de levensduur van gebouwen flink inkorten, kunnen er gevaarlijke situaties ontstaat voor bewoners of bezoekers én kan gevolgschade zorgen voor hogere onvoorziene kosten. Genoeg reden dus om het onderhoud van uw VvE goed te regelen in een Meerjarenonderhoudsplan, ook wel MJOP.

Procesbegeleiding verduurzaming

Wat is een MJOP voor een VvE?

Even ter opfrissing van het geheugen, de afkorting MJOP staat voor een Meerjaren Onderhoudsplan. Een belangrijk document waarin het onderhoud van uw VvE de komende jaren gepland staat. Er zijn drie elementen die van groot belang zijn bij het MJOP opstellen:

– Ten eerste moet er duidelijk worden aangegeven over welk bouwdeel het gaat (zoals kozijnen, gevel, dak of dakgoot). 

– Ten tweede moet er een cyclus worden opgenomen waarin wordt aangegeven hoe lang een bepaald bouwdeel meegaat en wanneer er dus herstel of vervanging moet plaatsvinden. 

– Ten derde moeten de kosten voor herstel of vervanging van de bouwdelen worden vermeld.

Is het MJOP voor een VvE verplicht of niet? Het MJOP is niet verplicht, maar wel de beste manier om een onderhoudsreserve op te bouwen. U kunt zelf een MJOP maken, maar ook een MJOP door een expert op laten stellen. Kosten van een MJOP voor een VvE hangen vaak sterk samen met de kwaliteit van het MJOP. Liever persoonlijke uitleg dan informatie uit een artikel? Neem contact op voor een gratis adviesgesprek met een van onze gecertificeerde EPA-W Energieprestatieadvieseurs!

Herken een kwalitatief goed MJOP voor een VvE

De gemiddelde kosten van een MJOP kunnen nogal uiteen liggen. Daarom is het belangrijk voor een VvE waar er op gelet moet worden bij het laten opstellen van een MJOP. Het opstellen van het MJOP wordt bij een kwalitatief goed MJOP gecombineerd met een conditiemeting NEN2767 op locatie. De NEN2767 conditiemeting is dé norm voor conditiemeting van gebouwen, infrastructuur en andere beheerobjecten.

Hierbij wordt voor alle bouwdelen die in het MJOP staan vermeld op welke termijn ze onderhoud nodig hebben. Een NEN2767 conditiemeting is nodig voor kwaliteit en geeft dus een realistischer beeld van het onderhoud wat voor uw VvE specifiek nodig is. Een aantal kenmerken om een goed MJOP te herkennen:

– Looptijd van 30 jaar

– Jaarlijkse indexatie van kosten v/d werkzaamheden

– Na levensduur van gebouwdeel is er genoeg gespaard voor vervanging

– MJOP is volledig en er ontbreken geen gebouwonderdelen

Duurzame VvE met duurzaam MJOP

Is een MJOP nog wel van deze tijd?

Nu duurzaamheid een steeds belangrijkere rol speelt binnen VvE’s, rijst de vraag of het regulier MJOP nog wel van deze tijd is. Het verschil tussen een MJOP en een Duurzaam MJOP is dat er niet alleen reguliere onderhoudsmaatregelen staan weggezet in de tijd, maar ook duurzame ingrepen. Deze leveren bijvoorbeeld energiebesparingen op en hebben een positief effect op het energielabel (en daarmee de waarde) van de woningen in de VvE. Met de stijgende energieprijzen en de toenemende mate van regelgeving om te voldoen aan het Klimaatakkoord van Parijs, worden duurzame onderhoudsmaatregelen steeds normaler. Daarom raden wij ook niet aan om vandaag de dag nog te kiezen voor een MJOP, maar juist voor een Duurzaam MJOP.

Het Duurzaam Meerjarenonderhoudsplan

Maatwerk Energieadvies

Om tot een Duurzaam MJOP te komen, is een Maatwerk Energieadvies een goed startpunt. Bij Energiek Vastgoed helpen we VvE’s bij het behalen van financieel voordeel door zich te richten op energiekostenbesparing, waarbij het verduurzamen van het pand een belangrijk onderdeel is. Bij een Energieadvies voor VvE’s wordt het pand geanalyseerd door een EPW-adviseur

Vervolgens wordt er in overleg met de leden van de VvE inzicht verkregen in hun wensen en eisen, om deze vervolgens mee te nemen in het advies. Op basis van de verkregen informatie wordt een plan gemaakt, wat zorgt voor de hoogste energiebesparing tegen de laagste investering. De wensen van de leden worden hierin zo veel mogelijk meegenomen, aangezien de kosten van de investeringen door alle leden samen worden gedragen. Goede procesbegeleiding zorgt voor een grotere kans van slagen van de verduurzaming.

Doordat de Rijksoverheid het belang van een Duurzaam MJOP inziet en VvE’s wil stimuleren om hiertoe over te gaan, is er subsidie in de vorm van de SVVE beschikbaar. Hiermee kan maximaal 75% van de gemaakte kosten voor het Maatwerk Energieadvies in combinatie met een Duurzaam MJOP en Procesbegeleiding worden gesubsidieerd. Een mooie kans voor VvE’s om relatief goedkoop hun gebouw toekomstbestendig te maken. Bovendien kan verduurzaming zorgen voor een waardestijging van de woninglagere energielasten en verbetering van het wooncomfort!

Optimaal inrichten van het DMJOP

Een VvE kan de kosten zo laag mogelijk houden door duurzame investeringen te koppelen aan het reguliere en noodzakelijke onderhoud. Denk hierbij aan het plaatsen van zonnepanelen en isolatie in combinatie met het vervangen van het platte dak. Het uitgangspunt zal hierbij altijd de trias energetica  moeten zijn, eerst isoleren en dan pas kijken naar alternatieve vormen van verwarmen. 

Hoe nu verder?

Indien uw VvE geen (D)MJOP heeft, een (D)MJOP heeft wat al langer dan 2 jaar niet aangepast is, of wat kwalitatief niet goed is, zorg dan dat uw VvE hiervan op de hoogte is. Behoefte aan een vrijblijvend en gratis adviesgesprek over wat een Duurzaam MJOP voor uw VvE kan betekenen? Neem via het onderstaand formulier contact met ons op voor een adviesgesprek.

Share this post

Gratis adviesgesprek aanvragen
Ontdek uw mogelijkheden met een gratis adviesgesprek van Energiek Vastgoed. Onze gecertificeerde adviseurs staan voor u klaar om uw wensen en behoeften in kaart te brengen. We zullen samen uw huidige situatie grondig analyseren en een op maat gemaakte oplossing vinden die bij u past. Mocht het blijken dat een andere partij beter aansluit bij uw behoeften, maakt u zich geen zorgen. Het adviesgesprek blijft kosteloos en we verwijzen u graag door naar betrouwbare partners met wie we goede ervaringen hebben. Neem vandaag nog de eerste stap naar succes en boek uw gratis adviesgesprek.
Een advies aanvraag voor uw utiliteitsgebouw?
Wij staan klaar Om u te helpen

Voel u vrij met ons contact op te nemen.

Een advies aanvragen voor uw VvE?
Wij staan klaar Om u te helpen

Voel u vrij met ons contact op te nemen.

Een energielabel aanvragen voor uw nieuwbouwproject?
Wij staan klaar Om u te helpen

Voel u vrij met ons contact op te nemen.

Een energielabel aanvragen voor uw utiliteitsgebouw?
Wij staan klaar Om u te helpen

Voel u vrij met ons contact op te nemen.

Een energielabel aanvragen voor uw woning?
Wij staan klaar Om u te helpen

Voel u vrij met ons contact op te nemen.

Zit u met een vraag gerelateerd aan duurzaamheid binnen de gebouwde omgeving?
Wij staan klaar Om u te helpen

Voel u vrij met ons contact op te nemen voor duurzaamheidsvraagstukken gerelateerd aan vastgoed.

Gelukt!

Uw aanvraag
is verstuurd!

Zit u met een vraag gerelateerd aan duurzaamheid binnen de gebouwde omgeving?
Wij staan klaar Om u te helpen

Voel u vrij met ons contact op te nemen voor duurzaamheidsvraagstukken gerelateerd aan vastgoed.