Het Nationaal Warmtefonds: De financieringsoplossing voor VvE’s

Als Vereniging van Eigenaren (VvE) is het belangrijk om te investeren in duurzaamheid en energiebesparende maatregelen voor het appartementencomplex. Het Nationaal Warmtefonds biedt een uitstekende financieringsmogelijkheid in de vorm van een energiebespaarlening voor VvE’s. Met deze lening kunnen energiebesparende maatregelen worden uitgevoerd, waardoor niet alleen de energiekosten worden verlaagd, maar ook het wooncomfort wordt verbeterd. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de mogelijkheden van het Nationaal Warmtefonds en hoe VvE’s hiervan kunnen profiteren.

Wat is het Nationaal Warmtefonds?

Het Nationaal Warmtefonds, ook bekend als het Nationaal Energiebespaarfonds, is in 2014 opgericht door de Nederlandse overheid in samenwerking met diverse banken en investeerders. Het voornaamste doel van dit fonds was het stimuleren van energiebesparende maatregelen in woningen door middel van een Energiebespaalening.

Het concept achter deze regeling was dat de besparingen op energiekosten dankzij deze maatregelen zouden dienen om de lening terug te betalen. Hierdoor konden huiseigenaren hun woningen verduurzamen zonder direct zware financiële impact. Het initiatief beoogd actief bij te dragen aan de energietransitie en het verminderen van CO2-uitstoot in Nederland door de energie-efficiëntie van gebouwen te verbeteren. 

VvE Energiebespaarlening via het Nationaal Warmtefonds

Hoe werkt de Energiebespaarlening voor VvE's?

Om in aanmerking te komen voor een energiebespaarlening van het Nationaal Warmtefonds, moet de VvE voldoen aan bepaalde voorwaarden. Onderstaand de belangrijkste eisen van het Warmtefonds voor het aanvragen van een Energiebespaarlening voor VvE’s:

  • Het laten opstellen van een Maatwerk VvE Energieadvies is verplicht
  • Voor ZEP Zeer Energiezuinig (ZEP)-pakket en ZEP+ of Nul op de Meter is een looptijd van 30 jaar mogelijk. Ook mag er voor deze aanpassingen meer worden geleend
  • De totale lening bedraagt minimaal € 25.000 per VvE, tenzij de VvE alleen laadpalen wil financieren. Dan is het minimum € 10.000
  • Er is een Meerjarenonderhoudsplan (MJOP) nodig voor minimaal de looptijd van de lening
  • Voor een VvE Energiebespaarlening kan maximaal € 33.000,- worden gefinancierd per appartementsrecht. De looptijden zijn 10, 15 en 20 jaar
  • De rentevaste periode is altijd gelijk aan de looptijd van de lening
  • De lening wordt alleen verstrekt aan actieve VvE’s  die inzicht willen verschaffen in de jaarstukken van de afgelopen twee jaar.
 

Voordelen van de Energiebespaarlening

De Energiebespaarlening van het Nationaal Warmtefonds biedt verschillende voordelen voor VvE’s. Let wel op: Geld lenen kost geld! Het gaat hier nog steeds om een lening, maar wel een lening met de onderstaande voordelen die het een zeer gunstige lening maken:

Voordelige rentetarieven

Hierdoor blijven de kosten van de lening beperkt. Ook is er in sommige gemeenten een extra korting voor VvE’s op de rentetarieven van het Warmtefonds beschikbaar.

Flexibele looptijden 

Deze kunnen daardoor worden afgestemd op de financiële situatie van de VvE. Dit betekent dat de maandlasten zo kunnen worden ingesteld dat ze haalbaar zijn voor de VvE.

Geen verborgen kosten

Je betaalt bij het Warmtefonds geen afsluit- of bijkomende kosten en ze zijn transparant over de maandlasten. Bovendien heeft het Warmtefonds geen winstoogmerk.

Vervroegd aflossen

Je kunt  met de VvE bij het Warmtefonds jaarlijks tot 20% vergoedingsvrij aflossen op de VvE Energiebespaarlening. Dit zorgt voor meer flexibiliteit voor de eigenaren. 

Welke energiebesparende maatregelen kunnen worden gefinancierd?

Met de energiebespaarlening van het Nationaal Warmtefonds kunnen diverse energiebesparende maatregelen worden gefinancierd. Denk hierbij aan het isoleren van de spouwmuren, het plaatsen van zonnepanelen, het verbeteren van de isolatie van het dak, het vervangen van de cv-ketel door een duurzaam alternatief, en nog veel meer. Het fonds biedt een ruime keuze uit meer dan 30 energiebesparende maatregelen. Komt u er niet uit? Neem contact op voor een gratis adviesgesprek met een van onze EPA-W gecertificeerd Energieprestatieadviseurs!

Hoogte van de lening

Een VvE kan de kosten zo laag mogelijk houden door duurzame investeringen te koppelen aan het reguliere en noodzakelijke onderhoud. Denk hierbij aan het plaatsen van zonnepanelen en isolatie in combinatie met het vervangen van het platte dak. Het uitgangspunt zal hierbij altijd de trias energetica  moeten zijn, eerst isoleren en dan pas kijken naar alternatieve vormen van verwarmen. 

Hoogte van de rente

De rentestanden van het Nationaal Warmtefonds en de Energiebespaalening voor VvE’s zijn continu aan verandering onderhevig. Check daarom altijd de website van het Warmtefonds voor de meest actuele rentestanden. Check bovendien ook altijd of uw gemeente nog rentekorting aanbiedt voor VvE’s. Gemeenten als bijvoorbeeld Den Haag of Amsterdam proberen op deze manier namelijk VvE’s nog extra te stimuleren om tot verduurzaming over te gaan. Zie de onderstaande afbeelding voor de actuele rentestand van 1 augustus 2023:

Conclusie

Het Nationaal Warmtefonds biedt VvE’s de mogelijkheid om op een financieel haalbare manier te investeren in energiebesparende maatregelen. Met de energiebespaarlening kunnen VvE’s hun complex verduurzamen, waardoor niet alleen de energiekosten worden verlaagd, maar ook het wooncomfort wordt verbeterd. Daarnaast dragen VvE’s die investeren in duurzaamheid bij aan het behoud en vaak zelfs waardestijging van de woningen en het tegengaan van klimaatverandering. Overweegt uw VvE om te investeren in energiebesparende maatregelen? Neem vrijblijvend contact op met een van onze adviseurs voor een gratis adviesgesprek.

Share this post

Gratis adviesgesprek aanvragen
Ontdek uw mogelijkheden met een gratis adviesgesprek van Energiek Vastgoed. Onze gecertificeerde adviseurs staan voor u klaar om uw wensen en behoeften in kaart te brengen. We zullen samen uw huidige situatie grondig analyseren en een op maat gemaakte oplossing vinden die bij u past. Mocht het blijken dat een andere partij beter aansluit bij uw behoeften, maakt u zich geen zorgen. Het adviesgesprek blijft kosteloos en we verwijzen u graag door naar betrouwbare partners met wie we goede ervaringen hebben. Neem vandaag nog de eerste stap naar succes en boek uw gratis adviesgesprek.
Een advies aanvraag voor uw utiliteitsgebouw?
Wij staan klaar Om u te helpen

Voel u vrij met ons contact op te nemen.

Een advies aanvragen voor uw VvE?
Wij staan klaar Om u te helpen

Voel u vrij met ons contact op te nemen.

Een energielabel aanvragen voor uw nieuwbouwproject?
Wij staan klaar Om u te helpen

Voel u vrij met ons contact op te nemen.

Een energielabel aanvragen voor uw utiliteitsgebouw?
Wij staan klaar Om u te helpen

Voel u vrij met ons contact op te nemen.

Een energielabel aanvragen voor uw woning?
Wij staan klaar Om u te helpen

Voel u vrij met ons contact op te nemen.

Zit u met een vraag gerelateerd aan duurzaamheid binnen de gebouwde omgeving?
Wij staan klaar Om u te helpen

Voel u vrij met ons contact op te nemen voor duurzaamheidsvraagstukken gerelateerd aan vastgoed.

Gelukt!

Uw aanvraag
is verstuurd!

Zit u met een vraag gerelateerd aan duurzaamheid binnen de gebouwde omgeving?
Wij staan klaar Om u te helpen

Voel u vrij met ons contact op te nemen voor duurzaamheidsvraagstukken gerelateerd aan vastgoed.