Start VvE-verduurzaming: de QuickScan

Bij veel VvE’s staat duurzaamheid hoog op de agenda, maar hoe begin je? Stel je voor dat een VvE nog in de verkennende fase zit en een duwtje in de juiste richting nodig heeft. Dan is de QuickScan een geweldig hulpmiddel om VvE’s te laten zien welke mogelijkheden tot verduurzaming voor hun gebouw van toepassing zijn. In dit artikel ontdekken we de ins en outs van de QuickScan, nemen we een kijkje in hoe deze opgesteld wordt en zien we hoe VvE’s kunnen profiteren van de verkregen inzichten.

Duurzaamheid QuickScan VvE

Waarom een QuickScan?

Een QuickScan biedt VvE’s een concreet rapport dat een eerste inzicht geeft in de mogelijkheden om het complex te verduurzamen. Het biedt een overzicht van duurzame maatregelen, de impact daarvan op het energieverbruik en het geeft inzicht in de enkelvoudige terugverdientijden. Dit overzicht helpt het bestuur of de duurzaamheidscommissie om de leden te informeren en draagvlak te creëren. 

Het is essentieel om eigenaren goed en helder te informeren, omdat draagvlak een belangrijke factor is bij het nemen van beslissingen en het uiteindelijk komen tot het uitvoeren van de maatregelen. Onze gediplomeerde adviseurs komen de uitkomsten van de QuickScan presenteren op een bewonersavond of ALV, om zo het startschot te geven voor de verduurzaming. 

"Een QuickScan biedt VvE's een concreet rapport dat een eerste inzicht geeft in de mogelijkheden om het gebouw te verduurzamen."

Hoe wordt een QuickScan gemaakt?

Het proces van een QuickScan omvat verschillende stappen om de VvE te voorzien van een gedegen advies. Hieronder worden de belangrijkste stappen beschreven:

Documentatie verzamelen: De VvE levert documentatie aan over het complex, het energieverbruik en het onderhoudsplan. Deze documentatie is van cruciaal belang om een goed beeld te krijgen van de huidige situatie en om mogelijke verbeteringen te identificeren.

Opname van het complex: Onze gecertificeerd EPA-adviseur pland een opname van het gebouw in met een van de leden van de VvE. Tijdens deze opname worden de kenmerken van het gebouw zoals de huidige isolatiewaarden, installaties en eerder uitgevoerde onderzoeken in kaart gebracht.

Uitwerken van de QuickScan: De EPA-adviseur werkt de QuickScan uit op basis van de verzamelde informatie. Hierbij worden de mogelijke duurzame maatregelen overzichtelijk op een rij gezet. De QuickScan biedt een gedetailleerd overzicht van de huidige situatie en geeft aan welke maatregelen genomen kunnen worden om het complex te verduurzamen.

Presenteren van de QuickScan: Op een bewonersavond of ALV wordt de QuickScan gepresenteerd aan de eigenaren. Tijdens de presentatie wordt bovendien het vervolgtraject helder toegelicht, om zo de VvE voor te bereiden op wat hun te wachten staat als ze door willen gaan met verduurzamen. Na de presentatie worden alle vragen van de bewoners beantwoord.

Vervolgtraject: Na het uitwerken van de QuickScan worden de wensen en mogelijkheden voor een vervolgtraject besproken. Hierbij kan gedacht worden aan het opstellen van een Maatwerk Energieadvies, aanvragen van subsidies en financiering, het opstellen van een Duurzaam MJOP en het begeleiden van de VvE bij de uitvoering van de maatregelen. 

Duurzaamheid QuickScan VvE's

Subsidie voor de QuickScan

Het is belangrijk om te weten dat de QuickScan zelf niet in aanmerking komt voor subsidie. Echter, wanneer de VvE besluit om de QuickScan aan te vullen tot een volledig Maatwerk Energieadvies, kan er wel subsidie worden aangevraagd via de Subsidieregeling Verduurzaming Verenigingen van Eigenaren (SVVE) van de RVO. Het Maatwerk Energieadvies biedt een diepgaande analyse van de mogelijkheden en maatregelen die de VvE kan nemen om het complex te verduurzamen. Het is dus mogelijk om de QuickScan uit te breiden tot een Maatwerk Energieadvies, maar hier zijn wel aanvullende kosten aan verbonden.

Voordelen van de QuickScan

Het opstellen van een QuickScan heeft een aantal voordelen voor een VvE die wil gaan starten met een verduurzaming. Onderstaand de belangrijkste voordelen van de QuickScan: 

Snel & betaalbaar: Met een QuickScan krijgt de VvE snel en betaalbaar inzicht in de verduurzamingsmaatregelen die binnen de VvE kunnen worden gerealiseerd. De uitkomsten dienen daardoor als een geschikt go/ no go moment.

Inzicht in duurzame maatregelen: De QuickScan geeft de VvE een duidelijk overzicht van de mogelijke duurzame maatregelen die zij kunnen nemen. Dit helpt bij het maken van weloverwogen beslissingen en het opstellen van een plan van aanpak.

Eerste inzicht in kosten: De duurzame maatregelen worden ook voorzien van een inschatting van de kosten. Bovendien wordt er onderzocht wat een Energiebespaarlening bij het Nationaal Warmtefonds voor kosten met zich mee zou brengen. 

Interesse & draagvlak creëren: Het is essentieel om interesse en draagvlak te creëren voor de verduurzaming onder de eigenaren van het complex. Een QuickScan biedt een concreet document dat kan worden gebruikt om leden te informeren en overtuigen van de kansen die er zijn voor de VvE.

Hoe nu verder?

Nu het duidelijk is waarom een QuickScan van waarde is voor een VvE, hoe de QuickScan wordt gemaakt , wat de subsidiemogelijkheden zijn en wat de voordelen van de QuickScan zijn, is het aan de VvE om te bepalen hoe zij nu verder willen. 

Behoefte aan een vrijblijvend en gratis adviesgesprek over wat de QuickScan voor uw VvE kan betekenen? Neem via het onderstaand formulier contact met ons op!

Share this post

Gratis adviesgesprek aanvragen
Ontdek uw mogelijkheden met een gratis adviesgesprek van Energiek Vastgoed. Onze gecertificeerde adviseurs staan voor u klaar om uw wensen en behoeften in kaart te brengen. We zullen samen uw huidige situatie grondig analyseren en een op maat gemaakte oplossing vinden die bij u past. Mocht het blijken dat een andere partij beter aansluit bij uw behoeften, maakt u zich geen zorgen. Het adviesgesprek blijft kosteloos en we verwijzen u graag door naar betrouwbare partners met wie we goede ervaringen hebben. Neem vandaag nog de eerste stap naar succes en boek uw gratis adviesgesprek.
Een advies aanvraag voor uw utiliteitsgebouw?
Wij staan klaar Om u te helpen

Voel u vrij met ons contact op te nemen.

Een advies aanvragen voor uw VvE?
Wij staan klaar Om u te helpen

Voel u vrij met ons contact op te nemen.

Een energielabel aanvragen voor uw nieuwbouwproject?
Wij staan klaar Om u te helpen

Voel u vrij met ons contact op te nemen.

Een energielabel aanvragen voor uw utiliteitsgebouw?
Wij staan klaar Om u te helpen

Voel u vrij met ons contact op te nemen.

Een energielabel aanvragen voor uw woning?
Wij staan klaar Om u te helpen

Voel u vrij met ons contact op te nemen.

Zit u met een vraag gerelateerd aan duurzaamheid binnen de gebouwde omgeving?
Wij staan klaar Om u te helpen

Voel u vrij met ons contact op te nemen voor duurzaamheidsvraagstukken gerelateerd aan vastgoed.

Gelukt!

Uw aanvraag
is verstuurd!

Zit u met een vraag gerelateerd aan duurzaamheid binnen de gebouwde omgeving?
Wij staan klaar Om u te helpen

Voel u vrij met ons contact op te nemen voor duurzaamheidsvraagstukken gerelateerd aan vastgoed.