Met zonnepanelen wordt er stroom opgewerkt die direct door de eigenaar zelf gebruikt kan worden. Het deel van de stroom die niet gebruikt wordt, wordt momenteel nog terug geleverd aan het elektriciteitsnet. Vervolgens trekt de energieleverancier de teruggeleverde stroom af van de stroom die je hebt verbruikt en berekent zo wat je nog moet betalen. Tot januari 2025 kan gebruik gemaakt worden van deze zogenaamde salderingsregeling, maar na die datum is het kabinet van plan de regeling tot 2030 geleidelijk af te bouwen. Wat voor gevolgen gaat dit hebben en is de thuisbatterij een mogelijke oplossing?

De salderingsregeling
Dankzij de salderingsregeling is het heel gunstig om stroom te leveren, want je mag die stroom wegstrepen (salderen) tegen de stroom die je afneemt van het energiebedrijf. Tegen hetzelfde tarief: 22 cent per kWh, inclusief alle belastingen.
De regering wil de salderingsregeling afbouwen vanaf 2025. Let op: dit is nog een voorstel, het kan nog veranderen! In de onderstaande tabel zie je hoe de saldering wordt afgebouwd. Het begint met een grote stap in 2025: in dat jaar mag je nog 64 procent van de geleverde stroom salderen. Dit blijft zo in 2026. Daarna gaat het in stappen verder naar beneden. Vanaf 2031 kan je helemaal niet meer kan salderen. Je krijgt dan een vergoeding voor elke kWh stroom die je ongesaldeerd aan het net levert. Milieu Centraal rekent met 9 cent per kWh. De nieuwe regeling geldt voor iedereen, of u nu al zonnepanelen heeft of ze nog gaat kopen. De afbouw gaat invloed hebben op de terugverdientijd van zonnepanelen. Daarom is het belangrijk om alternatieven te onderzoeken die de aanschaf van zonnepanelen interessant houden.

Sessy: marktleider thuisbatterijen in Nederland
Een van de innovaties die nu als oplossing voor de afbouw van de salderingsregeling aan wordt gedragen, is het installeren van een thuisbatterij. Hiermee sla je je eigen groene opgewekte stroom op die wordt opgewekt met uw zonnepanelen. De opgeslagen energie kan vervolgens gebruikt worden tijdens piekuren of wanneer de zon niet schijnt. Bovendien kan de energie die niet gebruikt wordt op de meest gunstige momenten worden teruggeleverd aan het net, zodat u een maximaal rendement op uw investering behaald. Zie onderstaande video voor een uitleg van Sessy, een van de best verkopende thuisbatterijen van Nederland.
De voor- en nadelen van de thuisbatterij
Voordelen van de thuisbatterij
1. Lagere energierekening
Doordat energie slimmer gebruikt kan worden met de batterij, heeft de gebruiker minder energie nodig van het net. Dit resulteert in een lagere energierekening.
2. (deels) Zelfvoorzienend qua energie
Doordat energie opgeslagen wordt in de batterij in huis, is de gebruiker minder afhankelijk van het elektriciteitsnet en andere energiebronnen.
3. Het helpt bij het ontlasten van het stroomnet
Doordat het stroomnet nu te zware piekbelasting ervaart op plekken in Nederland, ontstaat er netwerkcongestie. De thuisbatterij kan mogelijk een bijdrage leveren aan het voorkomen hiervan, door op te laden tijdens daluren en te verbruiken bij piekuren.
Nadelen van de thuisbatterij
1. Slecht voor het milieu
De productie van de batterijen gebeurt met schaarse grondstoffen en de winning van deze grondstoffen is een milieuonvriendelijk proces. Daarnaast worden sommige thuis accu’s zo geproduceerd dat ze slecht te recyclen zijn. Zonde, want uit dit artikel van de Correspondent blijkt dat dit niet nodig is.
2. De batterijen zijn duur
Batterijen kosten, afhankelijk van het aantal kWh wat ze op kunnen slaan, excl. BTW tussen de 4.000 en 10.000 euro. De bereikbaarheid en terugverdientijd zijn daardoor momenteel twijfelachtig.
3. Energieverlies
De opslag van zonne-energie is niet 100% efficiënt. Er gaat gemiddeld 5% van de energie verloren bij de opslag.
Thuisbatterij: top of flop?
Een uiteindelijk oordeel over de thuisbatterij zal afhankelijk zijn van de drijfveer van de gebruiker. In het teken van Duurzame Dinsdag moeten we vraagtekens plaatsen bij hoe duurzaam de lithium thuisbatterij is. De thuisbatterij kan bijdragen aan het efficiënt gebruiken van groene energie, maar om dit goed te doen is er innovatie nodig bij de lithium batterij of zullen andere batterijen (denk aan de zoutwaterbatterij) op moeten komen. Wel verwachten wij dat de vraag toe zal nemen als de salderingsregeling afgebouwd wordt in 2025.
Gepubliceerd op 7 maart 2023