Is dit dé manier om straks uw huis te verwarmen?

Om de doelstelling van een energieneutrale gebouwde omgeving in 2050 te kunnen behalen, zal er innovatief te werk gegaan moeten worden. Een belangrijk aspect hierin is het verminderen van de energiebehoefte. Dit begint allemaal bij het goed isoleren van een woning. Vervolgens kan de eigen warmtevraag opgevangen worden met duurzame oplossingen. De  warmtepomp is onderhand bij iedereen wel bekend, maar wat als er geen ruimte is om de pomp binnen, buiten of bovenop de woning te plaatsen? Dan zit er maar één ding op: de warmte moet van onder de grond komen. 

Energiepalen

Momenteel zijn er al warmte pompen in veel verschillende vormen beschikbaar. Het nadeel van de meeste warmte pompen is dat ze nog steeds veel ruimte in beslag nemen. Zeker voor woning eigenaren in stedelijk gebieden in Nederland is dit een uitdaging. Zelden is er genoeg buitenruimte om daar een warmtepomp te plaatsen, en ook op het dak kan het plaatsen al snel ingewikkeld worden. Hier heeft de Groene Paal een oplossing voor bedacht.

De energiepalen werken door het onttrekken van warmte in de grond. Door de palen wordt een warmtepomp vloeistof van 7 graden rond gepompt. De grond heeft een tempratuur van 11 graden, dit verschil van 4 graden wordt aan de grond onttrokken. De vloeistof warmt op in de paal en in de warmtepomp wordt deze warmte weer afgegeven aan een gasmengsel. Door middel van elektriciteit wordt deze beginwarmte onder druk verhoogd naar de gewenste temperatuur. Zie de onderstaande video voor een heldere uitleg van de werking.

Toepassing in de praktijk

De Groene Paal kan zowel bij renovatie als bij nieuwbouw worden toegepast. Voor nieuwbouw projecten kan de paal worden geplaatst door in trillen, prefab of bronboring. Bij renovatie wordt een gesloten bodemwisselaar in de funderingspalen verwerkt. Naast de palen wordt of een nieuwe warmtepomp geplaatst. Ook wordt er vaak voor een hybride oplossing gekozen. Dan wordt er een kleinere warmtepomp aan een cv-ketel gekoppeld waarbij de cv-ketel bijspringt als het extreem koud is en het warme tapwater levert. Doorgaans gebeurt dit in combinatie met het aanleggen van vloerverwarming, om zo de opgewekte warmte optimaal door het pand te kunnen verspreiden. 

De Groene Paal heeft deze vorm van geothermie al bij 54 projecten uitgevoerd, voornamelijk in Amsterdam en omstreken. Een voorbeeld hiervan is de verduurzaming van een monumentaal Amsterdams grachtenpand door Ecensy

Wat levert het op?

Maar waarom zoveel moeite doen om een nieuwe manier van verwarmen toe toepassen? Zoals benoemt draagt de Groene Paal bij aan het verduurzamen van een pand. Deze manier van verwarmen bespaart namelijk tot 100% CO2 op een object. Daarnaast kan er een besparing van tot wel 50% op de energienota behaald worden. Bovendien daalt de energiebehoefte voor koelen tot wel 90%. Dus naast dat het goed voor het milieu is, profiteert de eigenaar zelf op de besparing van energielasten. Nog een bijkomend voordeel is dat de energiepaal toepasbaar is bij ieder gebouw, ook monumentale panden. Ook kan met de Groene Paal gelijktijdig een fundering herstelt worden, wat ervoor zorgt dat het pand weer goed en stevig staat voor de aankomende jaren. 

Energiepalen voor duurzame energie

Tot slot

Een funderingspaal die energie opwekt kan voor sommige panden een mooie uitkomst bieden als het aankomt op verduurzaming. Het is nu interessant om te zien hoe deze ontwikkeling de komende jaren omarmd gaat worden door de bouw. Wij zijn bij Energiek Vastgoed in ieder geval benieuwd naar de voortgang en houden deze ontwikkeling de komende jaren nauwlettend in de gaten. 

Share this post

Gratis adviesgesprek aanvragen
Ontdek uw mogelijkheden met een gratis adviesgesprek van Energiek Vastgoed. Onze gecertificeerde adviseurs staan voor u klaar om uw wensen en behoeften in kaart te brengen. We zullen samen uw huidige situatie grondig analyseren en een op maat gemaakte oplossing vinden die bij u past. Mocht het blijken dat een andere partij beter aansluit bij uw behoeften, maakt u zich geen zorgen. Het adviesgesprek blijft kosteloos en we verwijzen u graag door naar betrouwbare partners met wie we goede ervaringen hebben. Neem vandaag nog de eerste stap naar succes en boek uw gratis adviesgesprek.
Zit u met een vraag gerelateerd aan duurzaamheid binnen de gebouwde omgeving?
Wij staan klaar Om u te helpen

Voel u vrij met ons contact op te nemen voor duurzaamheidsvraagstukken gerelateerd aan vastgoed.

Een advies aanvraag voor uw utiliteitsgebouw?
Wij staan klaar Om u te helpen

Voel u vrij met ons contact op te nemen.

Een advies aanvragen voor uw VvE?
Wij staan klaar Om u te helpen

Voel u vrij met ons contact op te nemen.

Een energielabel aanvragen voor uw nieuwbouwproject?
Wij staan klaar Om u te helpen

Voel u vrij met ons contact op te nemen.

Een energielabel aanvragen voor uw utiliteitsgebouw?
Wij staan klaar Om u te helpen

Voel u vrij met ons contact op te nemen.

Een energielabel aanvragen voor uw woning?
Wij staan klaar Om u te helpen

Voel u vrij met ons contact op te nemen.

Zit u met een vraag gerelateerd aan duurzaamheid binnen de gebouwde omgeving?
Wij staan klaar Om u te helpen

Voel u vrij met ons contact op te nemen voor duurzaamheidsvraagstukken gerelateerd aan vastgoed.

Gelukt!

Uw aanvraag
is verstuurd!