Jaarlijks worden er in Europa 13 miljoen keukens vervangen, vaak gemaakt van MDF of spaanplaat en niet geschikt voor remontage. Dit resulteert in 4-10 miljoen ton vernietigd plaatmateriaal en een substantieel deel hiervan gaat verloren. Gelukkig hoeft dit niet meer zo te zijn. Chainable heeft namelijk een 82% circulaire keuken met een minimale impact ontwikkelt. Een ontwerp waar nul bomen voor gekapt worden, terwijl er 24 bomen voor teruggeplant worden voor iedere geproduceerde keuken. Dat is nog eens circulariteit. Hoe ze dit doen? Lees het onderstaande artikel!
De keukens van Chainable
Circulair product
De keukens hebben een lange levensduur en zijn ontworpen voor demontage, zodat alle componenten en materialen direct kunnen worden hergebruikt of teruggebracht naar het productieproces van de partners van Chainable. Er worden geen bomen gekapt voor het ontwerp en er worden 24 bomen geplant voor elke geproduceerde keuken, wat bijdraagt aan de circulariteit.
Circulair businessmodel
Om ervoor te zorgen dat alle keukens terugkeren naar Chainable, worden ze uitsluitend verkocht via het Kitchen-as-a-Service-model. Hiermee nemen ze de volledige verantwoordelijkheid voor de keukens gedurende hun hele levensduur, waardoor jij en jouw huurders verzekerd zijn van een goed functionerende keuken.
Circulaire keten
De samenwerking met ketenpartners zorgt ervoor dat materialen circulair in gebruik blijven. Het materialenpaspoort geeft garantie aan de keten over de gebruikte materialen, wanneer deze terugkeren en wat hun restwaarde is. Dit vermindert zowel het energie- als materiaalverbruik van jouw woning(en).
Het verhaal
De Philips Innovation Award is de grootste ondernemerschapsprijs voor studenten in Nederland, bedoeld voor studenten die hun start-ups of ideeën verder willen ontwikkelen. Deze prijs wordt georganiseerd door studenten, voor studenten. In 2021 presenteerde medeoprichter en CEO van Chainable, Simon Rombouts, zijn verhaal aan de jury van de Philips Innovation Awards. In de onderstaande video is te zien met welke pitch zij de uiteindelijke runner up werden van de competitie.
Philips Innovation Award 2021 - Runner-up
Het doel van de Philips Innovation Awards is om innovatieve ideeën en startups in Nederland te ondersteunen en te bevorderen. Het evenement biedt jonge ondernemers de kans om hun bedrijf te presenteren, feedback te krijgen van experts en mentoren en te strijden om verschillende prijzen. Naast het winnen van verschillende prijzen, krijgen de deelnemende startups en ondernemers ook de kans om hun netwerk uit te breiden, mentorschap te ontvangen van ervaren ondernemers en investeerders te ontmoeten.
In de onderstaande video is de pitch van Chainable te zien waarmee ze zichzelf uiteindelijk tot runner-up in de competitie mochten benoemen.
Conclusie
In conclusie, de keukens van Chainable bieden een uitstekende optie voor het verduurzamen van een huis vanwege de vele duurzame kenmerken die ze hebben. Chainable keukens zijn gemaakt van duurzame materialen, zoals gerecyclede kunststoffen en FSC-gecertificeerd hout, wat betekent dat ze minder impact hebben op het milieu. Bovendien zijn deze keukens modulair en demonteerbaar, waardoor ze gemakkelijk kunnen worden verplaatst en opnieuw geconfigureerd.
Daarnaast zijn Chainable keukens uitgerust met energiezuinige apparaten en verlichting. Dit leidt tot lagere energierekeningen en een lagere ecologische voetafdruk. Bovendien is het ontwerp van de keukens tijdloos en veelzijdig, waardoor ze gemakkelijk kunnen worden aangepast aan veranderende behoeften en smaken.
Al met al bieden Chainable keukens een duurzame en praktische optie voor het verduurzamen van een huis. Met hun modulaire ontwerp, duurzame materialen en energiezuinige apparaten dragen deze keukens bij aan een duurzamere toekomst en een vermindering van de ecologische impact van onze huizen.