Reduce, reuse, HeatCycle?

Heb je je ooit afgevraagd waar al dat warme water dat we dagelijks door het doucheputje en de afvoer van de vaatwasser spoelen naartoe gaat? Het antwoord is simpel: down the drain. Maar waarom hergebruiken we die warmte niet, zoals in de industrie gebeurt? Dat is precies waar De Warmte met hun innovatie, HeatCycle, verandering in brengt. Door de warmte van afvalwater op te vangen voordat het in het riool stroomt, biedt HeatCycle een ideale oplossing om optimaal gebruik te maken van het warme water dat we dagelijks in huis gebruiken. Lees snel verder om meer te weten te komen over deze innovatie ontwikkeling.

Verduurzaming met HeatCycle

De werking van de HeatCycle

De werking van HeatCycle wordt in de onderstaande video door een van de oprichters, Auke de Vries, uitgelegd. Daarnaast is er te zien hoe zij bezig zijn met de installatie van één van hun eerste HeatCycle’s. 

Het HeatCycle systeem, ontworpen door DeWarmte, verzamelt warmte van afvalwater dat anders niet gebruikt zou worden. De gewonnen warmte wordt gebruikt om nieuw en schoon water op te warmen, waardoor er bespaard wordt op gas en de CO2 voetafdruk van huishoudens verkleind wordt. Dit stelt mensen in staat om de eerste stappen te zetten richting een duurzamere toekomst. Alle onderdelen van de HeatCycle zijn in Nederland ontworpen. In totaal bestaat deze uit vier units welke onderstaand beschreven worden:

Unit 1: de Warmteontvanger

De warmteontvanger komt in de kruipruimte of kelder. Dit onderdeel kan warmte terugwinnen uit jouw afvoerwater om circulaire warmte te genereren. Het afgekoelde afvalwater stroomt daarna gewoon door naar het riool.

Warmteontvanger

Unit 2: de Zak

De zak komt, net als de warmte ontvanger, in de kruipruimte te liggen. De zak slaat het gefilterde afvoerwater op om het terugwinnen van warmte mogelijk te maken. Het duurt immers even om de warmte uit afvoerwater terug te winnen, dat is niet mogelijk op de snelheid waarop water normaliter wordt afgevoerd. 

Zak HeatCycle

Unit 3: De Pomp WP

De warmtepomp die bij DeWarmte wordt aangeboden is ongeveer 40x50x60cm en staat bij voorkeur op de begane grond. De pomp staat altijd nabij de (aanwezige) cv-ketel voor warmtewinning. Veel klanten kiezen er bijvoorbeeld voor om deze onder de trap te plaatsen. De pomp zorgt ervoor dat warm water rond het terugwin systeem wordt gepompt. Hij is speciaal ontworpen om te werken met afvalwater.

Unit 4: de Boiler

Alle boilers van DeWarmte komen uit Nederland en zijn dus lokaal geproduceerd. Bij De Warmte helpen ze je het juiste formaat boiler kiezen, die het beste bij jouw warmwaterverbruik past. Bij voorkeur komt deze unit nabij de warmtepomp en huidige cv-ketel te staan. Doordat we warmte terugwinnen uit warm afvoerwater, bespaar je met ons water terugwinsysteem (fossiele) energie die je normaal zou gebruiken om nieuwe warmte te genereren.

De Boiler HeatCycle

Prestaties van de HeatCycle

Er kan wel tot 40% bespaard worden op de totale warmtevraag van een huishouden. Als de energiekosten voor het gebruik van de HeatCycle worden afgetrokken, kan dit resulteren in een jaarlijkse besparing van €300 tot €350 op gas. De aanschafprijs van €2.900 betekent dat de terugverdientijd ongeveer 10 jaar is. DeWarmte verwacht dat de terugverdientijd korter zal zijn voor huishoudens met hoger energieverbruik. De levensduur van het systeem is naar verwachting tussen de 15 en 20 jaar. Omdat het bedrijf nog in de opstartfase zit, zijn er momenteel geen garanties voor klanten beschikbaar.

ASN Bank Wereldprijs

Sinds 2008 is de ASN Bank Wereldprijs een toonaangevende wedstrijd voor duurzame start-ups in Nederland. Deelnemers kunnen een traject winnen dat coaching, training en publiciteit omvat. In 2020 heeft DeWarmte deze prijs, en daarbij een beloning van 25.000 euro, binnen weten te slepen. Volgens de ASN Bank hebben ze een positieve impact op de energietransitie, waardoor ze er met de prijs vandoor zijn gegaan. 

De Pomp OA

Dat DeWarmte niet stil zit en door wil gaan met het leveren van een bijdrage aan de verduurzaming van de gebouwde omgeving, blijkt uit hun meest recente ontwikkeling: een stijlvolle Warmtepomp. De Warmte Pomp AO is een hybride warmtepomp die klaar is voor all-electric gebruik. Met een vermogen van 2 tot 8 kW, maakt de Pomp AO het mogelijk om jouw huis volledig gasloos te verwarmen na een all-electric upgrade. Bovendien is de pomp heel stil en ontworpen om lang mee te gaan. 

Conclusie

Al met al een erg interessante ontwikkeling die wij bij Energiek Vastgoed zeker gaan volgen. Het circulair gebruik van warmwater is iets waar wij achter staan en waarvan wij denken dat het een mooie toevoeging is op het behalen van de klimaatdoelstellingen die in Nederland gesteld zijn. 

Share this post

Gratis adviesgesprek aanvragen
Ontdek uw mogelijkheden met een gratis adviesgesprek van Energiek Vastgoed. Onze gecertificeerde adviseurs staan voor u klaar om uw wensen en behoeften in kaart te brengen. We zullen samen uw huidige situatie grondig analyseren en een op maat gemaakte oplossing vinden die bij u past. Mocht het blijken dat een andere partij beter aansluit bij uw behoeften, maakt u zich geen zorgen. Het adviesgesprek blijft kosteloos en we verwijzen u graag door naar betrouwbare partners met wie we goede ervaringen hebben. Neem vandaag nog de eerste stap naar succes en boek uw gratis adviesgesprek.
Zit u met een vraag gerelateerd aan duurzaamheid binnen de gebouwde omgeving?
Wij staan klaar Om u te helpen

Voel u vrij met ons contact op te nemen voor duurzaamheidsvraagstukken gerelateerd aan vastgoed.

Een advies aanvraag voor uw utiliteitsgebouw?
Wij staan klaar Om u te helpen

Voel u vrij met ons contact op te nemen.

Een advies aanvragen voor uw VvE?
Wij staan klaar Om u te helpen

Voel u vrij met ons contact op te nemen.

Een energielabel aanvragen voor uw nieuwbouwproject?
Wij staan klaar Om u te helpen

Voel u vrij met ons contact op te nemen.

Een energielabel aanvragen voor uw utiliteitsgebouw?
Wij staan klaar Om u te helpen

Voel u vrij met ons contact op te nemen.

Een energielabel aanvragen voor uw woning?
Wij staan klaar Om u te helpen

Voel u vrij met ons contact op te nemen.

Zit u met een vraag gerelateerd aan duurzaamheid binnen de gebouwde omgeving?
Wij staan klaar Om u te helpen

Voel u vrij met ons contact op te nemen voor duurzaamheidsvraagstukken gerelateerd aan vastgoed.

Gelukt!

Uw aanvraag
is verstuurd!