Woning verduurzamen | De waardestijging

Het aantal verkochte woningen neemt gestaag af, woningen staan langer te koop en er heerst meer onzekerheid onder kopers en verkopers op de woningmarkt. Volgens de Nederlandse bank dalen de woningprijzen naar verwachting in 2023 met 3,1% ten opzicht van vorig jaar. Eigenaren die nu dus hun woning willen verkopen zullen goed na moeten denken over hoe ze dit aanpakken, als ze nog de hoofdprijs willen ontvangen. Het creëren van groene meerwaarde kan nu en in de toekomst hier een belangrijke rol in spelen.

Aantal verkochte woningen, verduurzaming

Groene meerwaarde

Waardestijging doormiddel van verduurzamen word ook wel “groene meerwaarde’ genoemd. Het verduurzamen van een woning kost geld, maar levert ook zeker iets op. Zo zorgt het verduurzamen van een woning voor besparing op de energie kosten en een waardestijging van uw woning. Toch was het tot op heden niet duidelijk hoe hoog die waardestijging precies was en waardoor deze ontstaat. 

Waardestijging woning

Brainday heeft in samenwerking met de branchevereniging NVM onderzoek gedaan naar het effect van verduurzaming van uw woning op de huidige woningmarkt. Het onderzoek is gebaseerd op gegevens van NVM omtrent de verkocht woningen in 2022. 

Waardestijging duurzaam en energiezuinig huis

Uit dit onderzoek werd zichtbaar dat een woning met label C gemiddeld 11,6% meer op brengt dan een woning met label G. Met een gemiddelde woningprijs van 387 duizend euro resulteert dit in een waardestijging van bijna 50 duizend euro. Daarnaast werd uit het onderzoek duidelijk dat hoe groter de sprong in het energielabel is, hoe meer de waarde van de woning stijgt. Deels valt dit te verklaren doordat er voor een grotere energie sprong ook een grotere investering nodig is. Het is daarom van belang dat er bij verduurzaming wel nauwkeurig wordt gezocht naar de optimale combinatie van ingrepen, om zo de maximale waardestijging met uw investering te bewerkstelligen. 

Belang energielabel neemt toe

De groene meerwaarde wordt gedeeltelijk veroorzaakt door de gestegen energieprijzen en deze zijn bij een energiezuinige woning zijn lager. Hierdoor is de drang naar verduurzaming significant toegenomen. Potentiële koper vinden de mate van energiezuinigheid steeds belangrijker. “Het energielabel is echt top of mind bij mensen”, weet Michel Clous van Puur Makelaars in Haarlem. “Als potentiële kopers op bezichtiging komen hebben ze soms al zelf uitgerekend wat ze aan energiekosten kwijt zijn. En er wordt veel meer gekeken naar of een huis dubbel glas heeft, de leeftijd van de cv-ketel, of er isolatie is en of die makkelijk is aan te brengen.” 

Prijsverschil duurzame woning met beter energielabel

De verwachting is ook dat de waardestijging door verduurzamen een trend is die door gezet gaat worden de komende jaren. Zo is in een jaar tijd de waardestijging door sprong de sprong van energielabel G naar energie label C 4% meer geworden. Hier uit is te concluderen dat een duurzaam huis. In de toekomst steeds meer waard gaat worden. 

Regionale verschillen woningwaardestijging

De waardestijging door verduurzamen wordt niet alleen bepaalt door de stijgende energie kosten en wooncomfort maar ook door de regio waarin de woning gelegen is. Uit onderzoek van NVM is gebleken dat in een regio waar minder druk op de woningmarkt is de waardestijging hoger is. In een stad als Amsterdam waar een groot te kort aan woningen is, vinden de potentiële kopers het energie label minder belangrijk. Terwijl in regio’s waar meer woningen beschikbaar zijn, men het belangrijker vindt dat een woning een goed energie label heeft. Wanneer er een keuze is om voor een duurzame optie te gaan, dan is de potentiële koper momenteel dus bereid daar meer voor te betalen. Het energie label kan dus een positief effect op de verkoopbaarheid van uw woning hebben. 

Regionale verschillen waardestijging door energielabel

Conclusie

In conclusie is het verduurzamen van je woning een verstandige investering in je woning. In de huidige woning markt kan een beter energielabel veel betekenen voor de woningwaarde en de verkoopbaarheid. Aanvullend op dit artikel zal er in deze reeks verder ingegaan worden op de verschillende voordelen van het verduurzamen van woningen. Hierbij wordt er onder anderen gekeken naar de toename in het wooncomfort, er wordt verdieping gezocht in de manier waarop er maandelijks bespaart kan worden en wordt gekeken naar hoe verduurzaming in combinatie met slim onderhoud kan leiden tot financieel interessante mogelijkheden. 

Share this post

Gratis adviesgesprek aanvragen
Ontdek uw mogelijkheden met een gratis adviesgesprek van Energiek Vastgoed. Onze gecertificeerde adviseurs staan voor u klaar om uw wensen en behoeften in kaart te brengen. We zullen samen uw huidige situatie grondig analyseren en een op maat gemaakte oplossing vinden die bij u past. Mocht het blijken dat een andere partij beter aansluit bij uw behoeften, maakt u zich geen zorgen. Het adviesgesprek blijft kosteloos en we verwijzen u graag door naar betrouwbare partners met wie we goede ervaringen hebben. Neem vandaag nog de eerste stap naar succes en boek uw gratis adviesgesprek.
Zit u met een vraag gerelateerd aan duurzaamheid binnen de gebouwde omgeving?
Wij staan klaar Om u te helpen

Voel u vrij met ons contact op te nemen voor duurzaamheidsvraagstukken gerelateerd aan vastgoed.

Een advies aanvraag voor uw utiliteitsgebouw?
Wij staan klaar Om u te helpen

Voel u vrij met ons contact op te nemen.

Een advies aanvragen voor uw VvE?
Wij staan klaar Om u te helpen

Voel u vrij met ons contact op te nemen.

Een energielabel aanvragen voor uw nieuwbouwproject?
Wij staan klaar Om u te helpen

Voel u vrij met ons contact op te nemen.

Een energielabel aanvragen voor uw utiliteitsgebouw?
Wij staan klaar Om u te helpen

Voel u vrij met ons contact op te nemen.

Een energielabel aanvragen voor uw woning?
Wij staan klaar Om u te helpen

Voel u vrij met ons contact op te nemen.

Zit u met een vraag gerelateerd aan duurzaamheid binnen de gebouwde omgeving?
Wij staan klaar Om u te helpen

Voel u vrij met ons contact op te nemen voor duurzaamheidsvraagstukken gerelateerd aan vastgoed.

Gelukt!

Uw aanvraag
is verstuurd!