Woning verduurzamen | Dalende energielasten

Energieprijzen stijgen en de impact daarvan is voor iedereen voelbaar. Het is daarom niet verrassend dat steeds meer mensen op zoek zijn naar manieren om hun energiebehoefte terug te dringen. Het verduurzamen van een woning volgens de trias energetica is een bekende oplossing, maar waar moet je beginnen en wat zijn de concrete voordelen? In dit artikel ontdek je waar energiebesparing het meest effectief is en hoe dit kan zorgen voor dalende energielasten.

Energieverbruik terugdringen met verduurzaming

Energiebesparing verduurzaming

Om energiebesparing op de meest effectieve en efficiënte manier te realiseren, is het cruciaal om te begrijpen waar de meeste energie in een huis wordt verbruikt. Maar liefst 55 procent van ons energieverbruik gaat op aan verwarming, wat meer dan de helft is. Daar valt dus veel winst te behalen. Ongeveer 25 procent van ons energieverbruik is voor warm water, terwijl apparaten en lampen in huis goed zijn voor ongeveer 17 procent van ons verbruik. Slechts 3 procent van ons energieverbruik gaat naar koken.

Gezien het feit dat 55 procent van ons energieverbruik wordt besteed aan het verwarmen van onze woning, biedt dit de grootste kans op energiebesparing. De onderstaande afbeelding laat zien op welke plaatsen in de woning procentueel de meeste warmte verloren gaat, waardoor er een beter begrip ontstaat van hoe verduurzaming kan bijdragen aan het verlagen van de maandelijkse energiekosten. Deze cijfers zijn een indicatie en kunnen per woning verschillend zijn.

Energieverlies woning, verduurzaming

Terugdringen warmteverlies woning

Hoeveel energie er bespaart kan worden met het isoleren van de schil van de woning, hangt af van verschillende factoren, zoals de huidige isolatie die al aanwezig is, het type woning en de oppervlakte van het stuk schil. Over het algemeen kan goede isolatie echter leiden tot aanzienlijke energiebesparingen, omdat warmte gemakkelijk kan ontsnappen door een slecht geïsoleerd dak.

Energiebesparing met verduurzaming dak

Volgens Milieu Centraal, een onafhankelijke voorlichtingsorganisatie over duurzaamheid, kan een gemiddeld huis in Nederland ongeveer 700 m3 gas per jaar besparen door het dak goed te isoleren. Dit komt neer op een besparing van ongeveer € 500,- per jaar op je energierekening. Het precieze bedrag kan natuurlijk variëren afhankelijk van de eerder genoemde factoren.

Energiebesparing met verduurzaming muren

Volgens Milieu Centraal kan een gemiddeld huis in Nederland ongeveer 900 m3 gas per jaar besparen door de muren goed te isoleren. Dit komt neer op een besparing van ongeveer € 650,- per jaar op je energierekening. Het precieze bedrag kan natuurlijk variëren afhankelijk van de eerder genoemde factoren.

Energiebesparing met verduurzaming ramen

Het vervangen van oude, slecht isolerende kozijnen door nieuwe, energiezuinige kozijnen kan zeker helpen om energie te besparen. Hoeveel energie je precies kunt besparen, hangt af van verschillende factoren, zoals het materiaal van de nieuwe kozijnen, de isolatiewaarde van het glas en de grootte van de kozijnen.

Over het algemeen geldt dat kunststof kozijnen beter isoleren dan houten kozijnen. Als je bijvoorbeeld enkel glas vervangt door HR++ glas in combinatie met kunststof kozijnen, dan kun je volgens Milieu Centraal gemiddeld zo’n 20% op je energierekening besparen. Als je ook nog eens kiest voor triple glas en kozijnen met een hoge isolatiewaarde, dan kan het besparingspotentieel nog verder oplopen.

Als je enkel glas hebt en je deze vervangt door HR++ glas, kan je gemiddeld ongeveer 280 m3 gas per jaar besparen volgens Milieu Centraal. Dit komt neer op een besparing van ongeveer € 200,- per jaar op je energierekening. Als je al HR++ glas hebt, is de besparing bij het vervangen van het glas meestal minder groot. 

Nog een optie is het aanbrengen van raamfolie. Volgens Milieu Centraal kan het gebruik van raamfolie in combinatie met enkel glas leiden tot een besparing van ongeveer 15% op de energierekening. Bij dubbel glas kan de besparing iets lager liggen, rond de 5%. Het is belangrijk om te realiseren dat deze besparingen kunnen verschillen afhankelijk van de kwaliteit van de raamfolie en de specifieke situatie van het gebouw.

Energiebesparing met verduurzaming vloeren

Volgens Milieu Centraal kan een gemiddeld huis in Nederland ongeveer 250 m3 gas per jaar besparen door de vloeren goed te isoleren. Dit komt neer op een besparing van ongeveer € 180,- per jaar op je energierekening. Het precieze bedrag kan natuurlijk variëren afhankelijk van de eerder genoemde factoren

Terugdringen warmwater behoefte

Er zijn verschillende manieren om de warmwater behoefte terug te dringen en zo energie te besparen. Hieronder vindt u een aantal concrete verduurzamingsmaatregelen die hier van invloed op kunnen zijn. :

Een waterbesparende douchekop

Met een waterbesparende douchekop bespaar je tot wel 50% op waterverbruik tijdens het douchen. De waterdruk blijft daarbij hetzelfde, waardoor je toch een comfortabele douche-ervaring hebt.

Een zonneboiler

Met een zonneboiler wordt het warme water voor je huis opgewekt met zonne-energie. Dit kan tot wel 50% besparing op energiekosten voor warm water opleveren.

Een warmtepompboiler

Een warmtepompboiler gebruikt de buitenlucht om warmte te onttrekken en deze te gebruiken voor het verwarmen van water. Hierdoor bespaar je op energiekosten voor warm water.

Conclusie

Het verduurzamen van een woning kan leiden tot aanzienlijke energiebesparingen, wat direct resulteert in lagere maandelijkse kosten. Vooral als de woning een energielabel heeft dat lager is dan label C, is er vaak veel winst te behalen met duurzaamheidsmaatregelen. Als je niet zeker weet wat het energielabel van jouw woning is, kun je gratis onze energielabel check doen. Kortom, het is verstandig om niet te wachten met het energiezuiniger maken van je woning en zo snel mogelijk te beginnen met het verlagen van je energierekening. Als je budget beperkt is, lees dan ons artikel over hoe je met weinig geld zelf je woning duurzamer kunt maken en je maandelijkse energiekosten significant kunt verlagen.

Share this post

Gratis adviesgesprek aanvragen
Ontdek uw mogelijkheden met een gratis adviesgesprek van Energiek Vastgoed. Onze gecertificeerde adviseurs staan voor u klaar om uw wensen en behoeften in kaart te brengen. We zullen samen uw huidige situatie grondig analyseren en een op maat gemaakte oplossing vinden die bij u past. Mocht het blijken dat een andere partij beter aansluit bij uw behoeften, maakt u zich geen zorgen. Het adviesgesprek blijft kosteloos en we verwijzen u graag door naar betrouwbare partners met wie we goede ervaringen hebben. Neem vandaag nog de eerste stap naar succes en boek uw gratis adviesgesprek.
Zit u met een vraag gerelateerd aan duurzaamheid binnen de gebouwde omgeving?
Wij staan klaar Om u te helpen

Voel u vrij met ons contact op te nemen voor duurzaamheidsvraagstukken gerelateerd aan vastgoed.

Een advies aanvraag voor uw utiliteitsgebouw?
Wij staan klaar Om u te helpen

Voel u vrij met ons contact op te nemen.

Een advies aanvragen voor uw VvE?
Wij staan klaar Om u te helpen

Voel u vrij met ons contact op te nemen.

Een energielabel aanvragen voor uw nieuwbouwproject?
Wij staan klaar Om u te helpen

Voel u vrij met ons contact op te nemen.

Een energielabel aanvragen voor uw utiliteitsgebouw?
Wij staan klaar Om u te helpen

Voel u vrij met ons contact op te nemen.

Een energielabel aanvragen voor uw woning?
Wij staan klaar Om u te helpen

Voel u vrij met ons contact op te nemen.

Zit u met een vraag gerelateerd aan duurzaamheid binnen de gebouwde omgeving?
Wij staan klaar Om u te helpen

Voel u vrij met ons contact op te nemen voor duurzaamheidsvraagstukken gerelateerd aan vastgoed.

Gelukt!

Uw aanvraag
is verstuurd!