Woning verduurzamen | Het wooncomfort

De lente is in zicht, maar de kou houdt het voorlopig nog niet voor gezien. Veel woningeigenaren ervaren met deze temperaturen koudeval, tocht en ongewenst temperatuurverschil in hun woning. Niet bepaald goed voor het wooncomfort en de kwaliteit van leven in de woning. Door een woning te verduurzamen volgens de trias energetica, wordt het wooncomfort verbeterd. Dit is vaak wel bekend, maar wat is wooncomfort en wat betekent het verbeteren hiervan voor uw kwaliteit van leven? 

Comfortabel duurzaam wonen

Wooncomfort

Wooncomfort is een term die in de volksmond wordt gebruikt voor de factoren die uw woning tot een fijne verblijf plek maken. Een deel van deze factoren zijn “zichtbare elementen”. Denk hierbij aan een moderne keuken, grote tuin of het ontbreken van drempels. Wat deze elementen comfortabel maakt is vaak persoonlijk en heeft te maken met persoonlijke voorkeuren. Indien u houdt van bijvoorbeeld tuinieren en groen, dan vindt u een grote tuin veel belangrijker. Terwijl een ander al gelukkig is met een balkon waar ruimte is voor een aantal losse planten.

De “niet-zichtbare elementen” van een woning  zijn vaak de factoren die bijdrage aan een fijn leefklimaat. Voorbeelden hiervan zijn binnentemperatuur, licht, lucht en geluid. De aanwezigheid of afwezigheid van deze elementen kan heel belangrijk zijn in hoe fijn jouw huis als leefomgeving is. In oudere huizen zijn vaak niet al deze “niet-zichtbare elementen” optimaal. Gelukkig kan hier veel aan worden gedaan. 

De “niet-zichtbare elementen” van een woning  zijn vaak de factoren die bijdrage aan een fijn leefklimaat. Hieronder valt bijvoorbeeld onder anderen de binnentemperatuur, licht, lucht en geluid. De aanwezigheid of afwezigheid van deze elementen kan heel belangrijk zijn in hoe fijn jouw huis als leefomgeving is. Gelukkig kan een huis worden aangepast om deze elementen toch toe te voegen als deze nog niet in bezit zijn.

Een woning met weinig comfort

Vochtig | ongezond

De lucht in huis is eigenlijk altijd vochtiger dan de buitenlucht, zeker in de winter. Koude lucht is droge lucht en gaan we deze lucht verwarmen, dan wordt die nog droger. Maar door onze ademhaling, douchen, koken, het drogen van wasgoed en planten in huis, produceren we elke dag wel 10 tot 15 liter vocht. Warme lucht kan veel vocht opnemen. Maar is het koud op bepaalde plekken in huis, dan koelt die binnenlucht hier weer af. De lucht wordt dan klam, vochtig en koud. 

Ook met absoluut gezien dezelfde hoeveelheid vocht voelt deze afgekoelde lucht dan veel vochtiger aan. Dit noemen we de relatieve luchtvochtigheid: hoe je vocht in de lucht ervaart, hangt behalve van de hoeveelheid waterdamp ook af van de temperatuur van de lucht. Op die koude plekken in huis kan het vocht in de lucht bovendien gaan condenseren, met mogelijk schimmels tot gevolg. Vocht is dus niet gezond én niet behaaglijk. Bovendien kost het extra veel energie om vochtige lucht op te warmen.

Tochtig | onprettig

Ongewenst kan in een huis veel warmte verloren gaan, bijvoorbeeld omdat de deuren en ramen niet goed sluiten en er constant kou naar binnen komt. Of doordat er kieren zitten tussen de aansluitingen van bijvoorbeeld het dak en de muren of tussen de kozijnen en de muren. Maar ook ventilatieroosters kunnen tocht geven, als de wind volop op de gevel staat. En koude lucht die door de brievenbus binnenkomt, kan onder de deur van de woonkamer door trekken en voor koude voeten zorgen. Met tocht heb je al snel de neiging om de thermostaat hoger te zetten. Maar echt helpen zal dat niet.

Temperatuurverschil | ongewenst

Ook te grote verschillen in temperatuur maken dat het niet behaaglijk voelt. Een voorbeeld. Stel dat het buiten -10 graden is en binnen 22. Bij een niet geïsoleerde spouwmuur is de temperatuur aan de binnenkant van de muur dan zo’n 11 graden: een verschil van 11 graden. De gemiddelde temperatuur in de kamer is dan slechts 16,5. Richting de muur zal je lichaam extra warmte uitstralen (lees: verliezen). En dat voel je. Ter vergelijking: bij een wél geïsoleerde spouwmuur is de temperatuur aan de binnenkant van de muur in hetzelfde voorbeeld 18 graden. Het temperatuurverschil is dan maar 4 graden en dat voelt veel behaaglijker.

De impact van verduurzaming op het comfort

Minder vochtig | gezond wonen

Verduurzaming begint met het isoleren van een woning. Het isoleren van een woning zorgt ervoor dat er minder spleten en kieren zijn in het gebouw. Regel nummer één bij het isoleren van een woning is dat isoleren gelijk staat aan ventileren. Dit komt door de natuurlijke ventilatie via spleten en kieren weg valt. Door goed te ventileren wordt de kwaliteit van de lucht verbeterd en bovendien wordt het huis minder vochtig. Bovendien zorgen mechanische ventilatie (MV) systemen zorgen ervoor dat hoeveelheid Co2 wordt gereguleerd. Daarnaast zorgt een goed ventilatie systeem door het monitoren en indien nodig afvoeren van vocht voor een gezondere luchtvochtigheid. Dit voorkomt het ontstaan van schimmels in uw woning. 

Duurzame comfortabele verduurzaamde woning

Minder tochtig | comfortabeler binnenklimaat

Het verduurzamen van een woning draagt bovendien bij aan een comfortabeler binnenklimaat. Ook hier staat het isoleren van de woning weer centraal. Isoleren kan op verschillende manieren. Zo kan de beglazing vervangen worden voor isolerend glas met isolerende kozijnen. Ook kunnen onderdelen van de thermische schil (gevel, dak en vloer) voorzien worden van aanvullende isolatie materiaal. Door uw woning in te pakken met isolatiemateriaal wordt binnen beter van buiten gescheiden. Dit zorgt er voor dat in de winter de kou beter buiten blijft en de warmte beter binnen, en vice versa  in de zomer. Gevolg is een constanter, gezonder en bovenal comfortabeler binnenklimaat. 

Minder geluidsoverlast | meer privacy

In een dichtbevolkt land zoals Nederland ervaren veel mensen overlast door geluid. Uit onderzoek blijkt dat dit voor ruim 3 miljoen huizen het geval is. Dit geluid komt vaak van buitenaf. Buren, geluid van de straat en uit de lucht kunnen de kwaliteit van leven negatief beïnvloeden. Het plaatsen van isolatiemateriaal werkt niet alleen goed voor het weren van kou, maar ook het weren van ongewenst geluid. Bovendien wordt de akoestiek  in de woning zelf ook nog eens verbeterd. Het isolatie materiaal zorgt namelijk voor het dempen van de harde of schelle geluiden, wat doorgaans als prettig wordt ervaren. 

Conclusie

Wooncomfort en verduurzamen van de woning zijn met elkaar verbonden. Het een kan eigenlijk niet zonder het ander. Om meer wooncomfort te creëren is verduurzamen uiterst effectief en door te verduurzamen wordt automatisch het wooncomfort verbeterd. Duidelijk wat een toename in het wooncomfort betekent, hoe het een positieve impact op uw leven kan zijn en overtuigd van het feit dat u er mee aan de slag wilt, neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek om de mogelijkheden tot verduurzaming van uw woning te onderzoeken.

Share this post

Gratis adviesgesprek aanvragen
Ontdek uw mogelijkheden met een gratis adviesgesprek van Energiek Vastgoed. Onze gecertificeerde adviseurs staan voor u klaar om uw wensen en behoeften in kaart te brengen. We zullen samen uw huidige situatie grondig analyseren en een op maat gemaakte oplossing vinden die bij u past. Mocht het blijken dat een andere partij beter aansluit bij uw behoeften, maakt u zich geen zorgen. Het adviesgesprek blijft kosteloos en we verwijzen u graag door naar betrouwbare partners met wie we goede ervaringen hebben. Neem vandaag nog de eerste stap naar succes en boek uw gratis adviesgesprek.
Zit u met een vraag gerelateerd aan duurzaamheid binnen de gebouwde omgeving?
Wij staan klaar Om u te helpen

Voel u vrij met ons contact op te nemen voor duurzaamheidsvraagstukken gerelateerd aan vastgoed.

Een advies aanvraag voor uw utiliteitsgebouw?
Wij staan klaar Om u te helpen

Voel u vrij met ons contact op te nemen.

Een advies aanvragen voor uw VvE?
Wij staan klaar Om u te helpen

Voel u vrij met ons contact op te nemen.

Een energielabel aanvragen voor uw nieuwbouwproject?
Wij staan klaar Om u te helpen

Voel u vrij met ons contact op te nemen.

Een energielabel aanvragen voor uw utiliteitsgebouw?
Wij staan klaar Om u te helpen

Voel u vrij met ons contact op te nemen.

Een energielabel aanvragen voor uw woning?
Wij staan klaar Om u te helpen

Voel u vrij met ons contact op te nemen.

Zit u met een vraag gerelateerd aan duurzaamheid binnen de gebouwde omgeving?
Wij staan klaar Om u te helpen

Voel u vrij met ons contact op te nemen voor duurzaamheidsvraagstukken gerelateerd aan vastgoed.

Gelukt!

Uw aanvraag
is verstuurd!